Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Här ska anställda få gratis kaffe

Uppdaterad
Publicerad

Vilhelmina kommun vill införa gratis kaffe till alla anställda. En kostnad på närmare 400.000 kronor per år. Men det är långt ifrån alla arbetsplatser som har gratis kaffe.

Idag får anställda inom Vilhelmina kommun i Västerbotten betala sitt kaffe själv och en kopp kostar fem kronor i automaten. Men på måndag väntas politikerna i kommunfullmäktige klubba igenom gratis kaffe och te till anställda.

I kommunhuset är det många som längtar.

– Det är jättebra om det blir gratis. Vi har betalat själv så länge att vi vet inget annat, säger Anette Kristoffersson som jobbar som växeltelefonist.

Olika beslut i olika kommuner

Gratis kaffe på jobbet är ingen självklarhet. Kommunanställda i Vännäs och Bjurholm får betala sin dryck själv och det gör man också i delar av Umeå kommuns verksamhet.

Men i till exempel Sorsele, Åsele och Norsjö är det gratis.

– Ja, vi bjuder anställda på kaffe och te, säger kommunchefen Katarzyna Wikström i Norsjö.

För Vilhelmina kommuns 900 anställda beräknas kostnaden bli 396.000 kronor per år. Då räknar man med att en anställd jobbar 220 arbetsdagar på ett år och dricker två koppar om dagen.

Ska öka trivseln

Är det verkligen värt att satsa närmare 400.000 kronor på kaffe?

– Det beror på vad man sätter det i relation till. Hela vår personalkostnad är 420 miljoner kronor, då är det här en liten summa, säger kommunalrådet Åke Nilsson (S).

Han hoppas att det här ska öka trivseln på arbetsplatsen.

– Blir dom anställda pigga och alerta så är det värt det, säger Åke Nilsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.