Hör fack och arbetsgivare – det blir vinsterna med slopat nattjobb för polisen i inlandet Foto: SVT

Ska synas mer dagtid – nu får polisen i Västerbottens inland sova på natten

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Västerbottens inland kommer nästa år vara först ut i landet med att låta poliser sova istället för att nattpatrullera. Istället ska man ha beredskap nattetid. Vinsten blir fler patruller dagtid, enligt fack och arbetsgivare.

I somras tecknade polismyndigheten och Polisförbundet ett nationellt kollektivavtal där en av punkterna gällde ingripande beredskap.

Poliserna i inlandet blir de första i landet att ha ingripande beredskap. Istället för att ska köra runt på nätterna ska de ha beredskap i hemmet och rycka ut om det händer något.

Om det funkar finns möjligheten för områdescheferna att genomföra förändringen på fler håll i landet där det sker väldigt lite om nätterna.

Rings ut – ska vara startklara på fem minuter

Västerbottens inland är ett sådant område som anses lugnt fyra av fem nätter.

Kommer ni missa händelserna den femte natten?

– Nej, då ringer vi ut poliser istället och om polisen har möjlighet att ha utrustning och polisbil hemma vi är startklara på fem minuter, säger Joakim Moritz, vice ordförande i Polisförbundet Västerbotten.

Att vara mer synlig dagtid tror chefen för området södra Lappland blir en vinst. Fler utvilade poliser som får mer uträttat dagtid är hans förhoppning.

Omorganisationen rör Dorotea, Åsele, Vilhelmina, Storuman, Lycksele och Sorsele och börjar gälla redan vid årsskiftet.

Hör mer i klippet och vad fackets representant tycker om förändringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.