Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer med padelbanor när hallarna stänger? En i Skellefteå fraktas till Litauen där sporten upplever ett uppsving. Foto: Stefan Brännström/ SVT

Här skickas banorna från padeldödens Skellefteå till nya boomens Litauen

Publicerad

För ett par veckor sedan stängde ytterligare en padelhall i Skellefteå. Men från den här hallen skickas nu alla banorna med lastbil till Litauen där sporten trendar.

– Banorna där är i stort sett bokade dygnet runt, säger företagaren Laurynas Stonkus som fraktar banorna till Litauen.

Av de fem padelhallar som öppnade i Skellefteå för några år sedan finns nu bara en kvar – plus några banor hos tennisklubben.

Ifjol rapporterade SVT att över hundra hallar gått i konkurs på ett år och padelboomen tycktes vara över. Men internationellt växer sporten fortfarande enligt padeljournalisten Johan Håkansson.

– Men på ett mer sunt sätt än i Sverige. Vi fick ju alldeles för många banor, säger han.

Fyndpriser på padelbanor

Han är inte direkt förvånad över att det finns ett intresse för begagnade padelbanor då han sett på konkursauktioner att de kan gå för en tredjedel av nypriset.

– Det är fantastiskt bra att de återanvänds och inte blir skrot.

Laurenya Stonkus företag har fyndat banorna på auktion.

– Det finns tydligen för många i Sverige, säger han.

I klippet berättar Laurynas Stonkus om padelboomen i Litauen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.