Som en del av Greenpeace kampanj för att skydda haven gjordes en iskonsert på Svalbard. Umeåmusikern Maria Dahlin fick äran att vara en del av uppsättningen. Foto: Greenpeace

Här spelar Greenpeace på Arktis – med instrument gjorda av is

Uppdaterad
Publicerad

För att uppmärksamma klimatförändringarna gör Greenpeace en aktion på Svalbard i Arktis.

Miljögruppen har annordnat en en annorlunda konsert där musikerna spelar på instrument gjorda av is

– Det var en otrolig upplevelse, säger Maria Dahlin, en av musikerna.

I samband med att isarna smälter på Svalbard gör Greenpeace en kampanj för att skapa ett globalt skydd mot våra hav. Som en del i kampanjen har en konsert med instrument gjorda av is spelats in i norra Arktis.

Det är en amerikansk iskonstnär som skapat musikinstrument av smält is från Norra ishavet till konserten. Efter inspelningen lämnades de kvar för att smälta på nytt.

I uppsättningen ingick musiker från Sverige och Norge. En av dem som deltog var Maria Dahlin från Umeå.

– Det var en otrolig upplevelse! Det var ett av mitt livs största äventyr. Att få göra det jag tycker om allra mest, och dessutom på Svalbard dit jag drömt om att få åka, var så häftigt, säger hon.

”Slog sönder ispinnarna flera gånger”

Att spela på slagverk av is var dock inte det lättaste. Maria Dahlin är jazztrummis i vanliga fall, och menar att det var en helt annan teknik än hon är van vid.

– Jag slog sönder ispinnarna flera gånger innan jag fick in rätt teknik, säger hon.

Såg isen smälta

Att isarna smälter på Svalbard var något som teamet fick se med egna ögon. Enligt Maria Dahlin var de i vissa fall tvungna att förvara instrumenten i en frys för att de inte skulle tina bort.

– Det tror man ju inte när man är på Svalbard. Innan vi musiker kom dit hade det gjorts två uppsättningar av instrument som hann smälta bort, säger hon.

Se delar av konserten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.