Se när löparna springer ner i gruvan – med pannlampa och hjälm. Foto: privat

Här springer 200 personer ner i Kankbergsgruvan – annorlunda löpartävling avgjordes

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen gick Kankberg Gold Run av stapeln i Kankbergsgruvan utanför Boliden. Ungefär 200 personer deltog i loppet och sprang ner i den mörka gruvan.

– Det var mörkt och kraftig lutning. En väldigt ovanlig löpupplevelse, säger Emma Bystedt, initiativtagare och deltagare.

Löpartävlingen arrangeras av gruvbolaget Boliden. Loppet hade två sträckor. Den längsta gick ner till 400 meters djup, och var ungefär sex kilometer lång. Den kortare distansen vände på 205 meters djup, och var ungefär fyra kilometer lång. Alla som deltog hade pannlampor och hjälm.

– Man började ovan jord och sprang sedan neråt i gruvan, säger Emma Bystedt, som arbetar som projektledare på Boliden och är initiativtagare till loppet.

Hon vann den kortare distansen för damer.

– Det var kraftig lutning och mörkt. Alla var rätt slutkörda efteråt och tyckte det var en upplevelse, säger Emma Bystedt.

Se video från tävlingen i klippet ovanför.

Vinnarna i tävlingen:

Damer:

Långa loppet: Maja Green Skog 38:23

Korta loppet: Emma Bystedt 20:45

Herrar:

Långa loppet: Eric Granström 30:23

Korta loppet: Dennis Sandström 18:19

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.