Representanter för Scania, Volvo, Biofuel Region, Gasum, Umeå kommun och Sandahlsbolagen inviger den nya tankstationen. Foto: SVT

Här invigs den första tankstationen i Västerbotten med flytande biogas

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen invigdes den nya tankstationen för flytande fordonsgas i Umeå. Det är Västerbottens första och ska göra långa och tunga transporter mer miljövänliga.

Politiker, branschrepresentanter och nyfikna besökare kom för att se de första lastbilarna tanka flytande biogas. Det är det finska, statsägda bolaget Gasum som står för den nybyggda tankstationen på Ersboda i Umeå.

– Det är skönt att vara i gång. Vi ser att vi har trafik och intresse och det ger energi att fortsätta satsningen,säger Mikael Antonsson, representant för Gasum i Sverige.

Mer i tanken med iskall gas

Biogasen kyls vid tankning ner till över 100 minusgrader, vilket gör att den tar mindre plats inuti tanken. Fördelarna med bränslet är bland annat en lägre miljöpåverkan än exempelvis diesel, men nackdelen är att det kräver en specialtank. De som vill använda drivmedlet får därför köpa sig en ny lastbil. På tankstationen kan även vanliga bilister tanka komprimerad gas.

Hör Anna Säfvestad Albinsson från BioFuel Region om betydelsen av den nya tankstationen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.