Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man har sett att blodtryck och puls åker ner” – hör vilka hälsoeffekter man hoppas på med träpanelerna. Foto: Anders Öhlund/SVT

Här testas träväggar i sjukhussalen på Skellefteå lasarett – hoppas på positiva hälsoeffekter

Uppdaterad
Publicerad

På Skellefteå lasarett på ortopediska kliniken har en vårdsal inretts med träväggar. Detta är en del av ett forskningsprojekt – där man vill ta reda på om träet kan bidra till positiva hälsoeffekter.

– Vi ska se om vi kan visa på lägre blodtryck och kortare vårdtider, säger Bror Sundqvist forskningsledare vid Luleå tekniska universitet, LTU.

Forskningsprojektet på Skellefteå lasarett kommer att pågå i flera år. Hittills har man fått 16 patienter att vara med, målet är 60 patienter.

– Vi har klätt 42 procent av väggarna på en ortopedsal på lasarettet i Skellefteå med trä. Det handlar om korslaminerad träpanel i furu med en luftspalt bakom, säger Bror Sundqvist vid LTU som är forskningsledare

”Lägre blodtryck och kortare vårdtider”

Han menar att många patienter upplever träväggarna som positivt.

– Akustiken blir bättre och många upplever att luften blir bättre. Nu återstår att se om också vi kan också kan visa på lägre blodtryck och kortare vårdtider i tack vare träväggar, säger Bror Sundqvist.

Se hur vårdsalen ser ut i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.