Foto: SVT

Här uppmanas barn att träna på gymmet

Uppdaterad
Publicerad

Länge sades det att barn och unga ska undvika styrketräning på gym. Men nu sänker allt fler gym åldersgränsen.

En utveckling som gillas av idrottsforskare.

När åldersgränsen på Byskebadets gym ifjol på prov sänktes från 15 till 13 år kunde Elias Öman börja med styrketräning.

– Jag vill bli och känna mig lite starkare, säger han.

Länge var tesen att styrketräning hos barn kunde skada deras skelett. Men forskning har sedan många år sagt annorlunda. Vetenskapen visar att styrketräning förhindrar skador och stärker skelettet även hos ungdomar.

– Problemet i dag är i stället att barnen har för dålig fysik för sin hälsa. Svensk forskning visar tydligt att deras fysik är sämre än under 80-talet, säger Michael Svensson, lektor på Idrottshögskolan vid Umeå universitet.

”Barn ska inte använda tunga vikter”

På de flesta gym i Skellefteå går det nu att träna med målsman om man är 12-13 år. Ett gym har tioårsgräns. Men Michael Svensson ifrågasätter om det egentligen behövs någon åldersgräns alls.

– Det går inte säga någon specifik ålder. Barn utvecklas olika och det handlar mer om biologisk och mental mognad. Träning är generellt bra att börja med i tidig ålder, säger Michael Svensson.

Läs mer: Högre åldersgräns i Umeås gym

Men det är inte bara att gå in och rycka i hantlar och maskinerna hur som helst. Maskinerna på gymmen är mycket sällan i barnstorlek.

– Barn ska använda kroppen som motstånd och inte köra med så tunga vikter. Annars finns risken för skador. Det ska gärna vara träning i grupp. Lekfullt med varierad belastning helt enket.

Elias siktar mot höga mål

Byskes kommunalägda gym har nu fått klartecken från Fritidsnämnden att fortsätta med den lägre åldersgränsen.

Elias Öman kan alltså gymma vidare mot sitt mål – att bli lika stark som pappa.

– Han är snickare och har blivit stark genom jobbet. Nu har han utmanat mig i armbrytning. Men det är nog en bit kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.