Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Patrik Segerljung vill se havsvandrande fisk i hela Leduån Foto: SVT/Privat

Här vandrar fisk igen för första gången på 250 år

Uppdaterad
Publicerad

I somras var första gången sedan 1760-talet som lax och havsöring tog sig förbi Olofsfors bruk och vidare upp i Leduån. Fiskarna bars förbi tre dammar innan de kunde simma vidare. Nu jobbar fiskevårdsområdet för att få till en permanent väg för fisken att vandra.

Leduåns fiskevårdsområde arbetar hårt och har bland annat restaurerat delar av ån som den såg ut före flottningsepoken. För fem år sedan sattes det ut en mängd öring, den fisk som tog sig ut till havet för att växa till sig börjar nu att återvända. Men vid Olofsfors bruk, bara ett par hundra meter från havet, tar det stopp. 

Förbi dammar

För att se om fisken skulle återvända till Leduån har det under sommaren satts ut fiskfällor. Både lax och havsöring lyckades man fånga och de släpptes ut ovanför dammarna – det är första gången sedan 1760-talet som havsvandrande fisk tagit sig förbi dammar, något tidningen Västerbottningen var först med att uppmärksamma.

– Det är ju jätteroligt att arbetet bär frukt. Att se att fisken kommer tillbaka till ån, säger Patrik Segerljung, ordförande i Leduåns fiskevårdsområde.

Vill se permanent lösning

De tre dammarna vid Olofsforsbruk är i dåligt skick och måste åtgärdas. I samband med det hoppas nu fiskevårdsområdet att man ska få till permanenta vandringsleder för fisken.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer