Foto: Karin Wiechel/SVT

Här vandrar flera hundra i tyst protest

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra personer slöt upp i centrala Umeå på lördagens protestmarsch mot regeringens planerade återsändning av flyktingar till Afghanistan. ”Vi kände att vi ville göra något”, säger arrangören Susanne Hoffman.

Med start vid lunchtid samlades flera organisationer och flera hundra privatpersoner i en tyst, långsam konvoj genom centrala Umeå – en protest mot regeringens planerade återsändning av flyktingar till Afghanistan.

– Vi är en grupp människor som alla kommit i kontakt med personer från Afghanistan, och vi kände att vi ville göra något, säger Susanne Hoffman, en av arrangörerna.

”Stor oro i gruppen av afghaner”

Hon själv är god man till en pojke på 16 år som är orolig över att inte få stanna i Sverige. En del afghaner har fått besked om avvisning, en del väntar.

– Det är stor oro i gruppen av afghaner, och det känns märkligt att så sent som för två månader sa regeringen där att de inte ville ta emot återvändare, nu har den ändrat sig, säger Susanne Hoffman.

Protestarrangemang ordnas under lördagen också i Stockholm, Göteborg och Karlstad och gruppen i Umeå som står bakom marschen består av lärare, volontärer och gode män. Även organisationen Vän i Umeå och flyktingars föreningar finns med bland arrangörerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.