Foto: SVT

Två batterifabriker ska byggas i Vasa – stadsdirektören: ”Förberett oss på tillväxten”

Uppdaterad
Publicerad

I Vasa i Finland växer den östra delen av batteribältet fram. På ett enormt område vid flygplatsen byggs nu Gigavasa – en företagspark där två batterifabriker byggs.

Två bolag ligger i startgroparna för att bygga nya fabriker i Vasa. Det är brittiska Johnson Matthey och norska Freyr. Längst har britterna kommit, där markbereds nu 50 hektar för deras fabrik som ska bygga komponenter till batterier.

Freyrs fabriksbygge kommer att bli ännu större, 180 hektar. Med kringindustrier som kommer knytas till batteritillverkningen räknar man med att området kommer bli minst 500 hektar, med möjlighet att växa.

Vindkraftsboom

Vindkraften växer kraftigt i Finland och förra året kom mer än hälften av den finska elen från förnyelsebara källor. Gigavasa-området ligger strategiskt till för att koppla upp de energikrävande verksamheterna på det finska stamnätet.

Då stora delar av den finska vindkraften produceras i närområdet kan man erbjuda batteriföretagen grön el.

– Det är ett väldigt bra ställe att bygga energiintensiv industri på. Fingrid som äger stamnätet menar att det bara är bra om det kommer mer förbrukning till Vasaområdet, säger Hans-Alexander Öst, utvecklingsdirektör Vasa elektriska.

”Vi är förberedda”

Gigavasa har planerats i över fem år och även om spaden just satts i marken är staden väl förberedd och energisektorn i Vasa har vuxit enormt de senaste åren. Runt 160 olika bolag som är verksamma inom energisektorn finns redan idag.

– År 2000 fanns det 5 000 arbetsplatser inom energiklustret. Tio år senare var det 11 000 arbetsplatser. Vi är förberedda på det här, säger Tomas Häyry, stadsdirektör Vasa.

Se fabriksområdet växa fram i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.