Här vilar Umeås hundlatriner

Publicerad

Medan politiker diskuterar hundlatrinernas vara eller inte får parkarbetarna nöja sig med att plocka påsar med hundskit från marken.

De borttagna hundlatrinerna i Umeå väcker debatt. Flera politiker vill återinföra dem efter kritiken från hundägare och att många påsar lämnats på marken.

Moderaterna tycker att en lösning vore reklamfinansierade tunnor. Folkpartiet vill införa hundskatt, men kommunalrådet Lennart Holmlund skriver på sin blogg på VK.se att det istället är dags att lagarna om nedskräpning börjar följas.

Togs bort för att spara pengar

Latrinerna togs bort för att spara pengar, men skapar nu merjobb för parkförvaltarna.

– Hundbajs har alltid varit ett arbetsmiljöproblem och jag tror inte att det blir bättre nu när vi tagit bort hundtunnorna, säger Mikael Holmström som är arbetsledare för gator och torg vid Umeå kommun.

Så ni får plocka för hand helt enkelt?

– Ja, det har vi alltid fått göra men det kommer ju inte bli lättare nu, säger han.

Men vems är ansvaret egentligen?

– Jag tycker att det är hundägarnas ansvar. Många är duktiga på att ta upp efter sin hund och använda kommunens hundtunnor, men nu finns ju inte den möjligheten längre så de får de ta hem och slänga i sina egna sopkärl.

Ska det behöva vara så?

Ja, det är ju inte jag som beslutar om det utan det är ju politiska beslut. Det är som det är, säger Mikael Holmström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.