Här visar fältaren platsen där unga tar droger i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har fältarbetarna i Skellefteå inte kunnat träffa ungdomarna på samma sätt – vilket har gjort arbetet svårare. I videon kan du följa med fältarna till en av platserna där ungdomar nu tar droger.

Det finns en klar osäkerhet kring kartläggningen som visar att antalet unga missbrukare i Skellefteå nästan halverats på ett par år.

– Det är lite förvånande om jag säger så, men ibland kan man faktiskt bli positivt förvånad också, säger socialnämndens ordförande Iosif Karambotis.

Enkätsvaren i kartläggningen av unga missbrukare upp till 25 år har också minskat med hälften sedan förra undersökningen 2019.

Färre platser att besöka

Fältare Anton Långdahl har rapporterat en tredjedel så många individer jämfört med senast. Det under en pandemi med restriktioner där elever pluggat på distans och fritidsgårdar stängt. Dessutom har naturliga platser där ungdomar hänger, som hamburgerestaurangerna, haft begränsningar på antalet besökare.

– Vi har börjat komma igång nu i höst. Men nästan alla arenor där vi inte är hotfulla för ungdomarna var borta, säger han.

Tveksam till minskningen

Anton Långdahl är tveksam till den dramatiska minskning som kartläggningen visar.

– Känslan jag har är att det kan visst ha minskat, men inte med hälften, det tror jag inte, säger han.

Om det finns en osäkerhet kring kartläggningen poängterar socialnämndens ordförande att den ska användas med annan kunskap, som den årliga drogvaneundersökningen, ANDT.

Antal unga missbrukare i Skellefteå

2016 – 346 individer

2017 – 555 individer

2019 – 569 individer

2021 – 267 individer

Källa: Skellefteå kommuns kartläggning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.