Erika Häggblad, ordförande för Barnmorskeförbundet i Västerbotten är mycket kritisk mot hanteringen av sommarbemanningen vid BB i Lycksele. Foto: SVT

Facken: ”Stäng Lycksele BB i sommar”

Uppdaterad
Publicerad

Facken kräver att BB i Lycksele ska hållas stängt under sommarperioden. Det lagda schemaförslaget bryter mot arbetsmiljölagen, enligt dem.

– Nu är det stopp. Nu måste politiken ta ansvar för konsekvenserna. Konsekvenserna är att Lycksele BB inte kan vara öppet hela sommaren, skriver de fackliga företrädarna.

Turerna kring om BB i Lycksele ska kunna vara öppet i sommar fortsätter. Först kom beskedet att det skulle vara stängt under tre veckor.

Efter det kom beskedet från regionens politiska ledning att en lösning hittats och att BB därmed skulle kunna vara öppet.

Men glädjen blev kortvarig, lösningen hade inte förankrats vare sig hos arbetsgivare och fack.

Under fredagen gick Barnmorskeförbundet och Vårdförbundet i Västerbotten med tuff kritik mot det schemaförslag som presenterats för att kunna hålla BB öppet.

– Det lagda förslaget kommer inte accepteras av vare sig fack eller arbetsgivare. Det bryter mot alla arbetsmiljölagar som finns och det äventyrar dessutom patientsäkerheten, säger Erika Häggblad, ordförande för Barnmorskeförbundet i Västerbotten.

Anna-Lena Danielsson (S): ”Ska hålla oss till arbetsmiljölagar”

Om BB i Lycksele ska kunna vara öppet, utan att bryta mot arbetsmiljölagen, skulle det enligt facken försämra förutsättningarna för alla tre förlossningsavdelningar i länet.

– Att driva ett öppethållande av Lycksele BB kommer att innebära att barnmorskor i Skellefteå och Umeå måste täcka upp i Lycksele. Detta kommer i sin tur innebära att den planering som redan är skör på dessa sjukhus spricker. Vi kommer återigen att få indragna semestrar och därmed ännu mindre återhämtning. Som det ser ut nu är det vad politiken vill. Som det ser ut nu är det detta som blir resultatet. Är det rimligt?, skriver de i pressmeddelandet.

Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, menar att man arbetar med att hitta lösningar.

– Vi ska naturligtvis hålla oss till arbetsmiljölagar och arbetstider som är hållbara. Vi håller på att titta på schemat för att försöka lösa det här på bästa sätt i samförstånd med fackliga förbund under kommande vecka, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter