Foto: Umeå kommun

Hårdare tag mot skräpligisterna

Uppdaterad
Publicerad

Gamla bilar, tv-apparater och trasiga kylskåp är några av de saker som människor slänger i skogen. Detta är ett dyrt problem för kommunerna. Nu tar Umeå kommun hårdare tag mot nedskräpningen.

Det är både på kommunalmark och privat mark som den olovliga nedskräpningen är ett stort problem.

– Det här har varit ett problem länge men det ökar. Det är väldigt tragiskt. Hur många ton det handlar om varje år har vi inga siffror på. Men det är stora mängder skräp som kostar kommunen stora pengar att ta hand om. Skattepengar som skulle kunna användas på ett bättre sätt, Stina Sjöblom, mark- och exploateringschef på Umeå kommun.

”Det är lathet”

De största problemen med nedskräpning finns i skog nära villa- och bostadsområden. Men kommunen har också märkt att folk ofta slänger saker i närheten av återvinningscentralerna.

– Det är lathet. Kanske har folk kommit när återvinningscentralen varit stängt och sedan lämnat skärpet i skogen istället, säger Sjöblom.

Ovanligt att någon straffas

Det är olagligt att slänga skräp i skogen men det är dock ovanligt att någon blir fälld för brottet. I höst kommer Umeå kommun att samarbeta tillsammans med polisen för att få fast de som skräpar ned.

– Vi ska ta hårdare tag nu. Skräpet tillhör inte skogsmiljön. Det är viktigt att alla brott polisanmäls. Ibland får vi också reda på vem det är som skräpat ned och har ett namn på denna. Vi ska ha en diskussion med polisen hur vi ska hantera dessa brott, säger Sjöblom

Information behövs

– Sedan är det så klart viktigt att det är så enkelt som möjligt att ta hand om sitt skräp på rätt sätt. Alla invånare ska veta vart och när de kan lämna sitt skräp på Vakins anläggningar, säger Sjöblom.

Hittar du avfall i skogen uppmanas du att ringa till kommunens miljö och hälsoskydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.