Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Harpest fortsätter att härja i Västerbotten – nära 30 nya fall på två veckor

Uppdaterad
Publicerad

Harpest fortsätter att spridas i Västerbotten. På bara två veckor att ytterligare 26 fall rapporterats.

– Det är mycket, säger Gunilla Persson smittskyddsläkare i Västerbotten.

I augusti konstaterades 20 fall av harpest i Västerbotten. Men september blir ännu värre – på bara två veckor har 26 nya fall konstaterats.

– Det handlar om fall både vid kust och i inland, men mest från kusten, säger smittskyddsläkare Gunilla Persson.

I Sverige rapporterades tidigare sjukdomen framför allt från Norrland, men den har nu spridits till både Götaland som Svealand. Förekomsten varierar mycket från år till år.

Många ute i skogen

Anledningen till att harpesten ökar just nu beror bland annat på att det är mycket folk i skog och mark, men något rekordår tror inte Gunilla Persson att det blir.

– Men det är ändå mycket. Vi har redan lika många fall som vi haft tidigare under vissa år när det varit stor spridning och vi har ett par månader kvar där man kan riskerar att smittas av harpest, säger Gunilla Persson.

Det finns vissa saker man kan tänka på för att försöka skydda sig mot harpest. Se hur du gör i klippet.

Fakta: Harpest

  • Sjukdomen orsakas av en bakterie som kan finnas hos smågnagare. I Norrland har man sett en koppling till så kallade sorkår.
  • Människan kan smittas på flera olika sätt, till exempel genom myggbett, beröring med smittat djur, inandning av damm förorenat att sjuka djurs urin eller avföring, intag av smittat vatten.
  • Sjukdomen smittar inte från människa till människa.
  • Inkubationstiden är kort, två till tio dygn, i genomsnitt tre dygn.
  • Patienten insjuknar i hög feber, huvudvärk och illamående. Ofta får man ett sår om man smittats av direktkontakt med djur. Om man smittats via luftvägarna får man ofta lunginflammation. Vid intag av smittat vatten insjuknar man även med sår i munnen och svalget.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.