– Vi måste arbeta för att klara budget men samtidigt se till att brukarna får de behovet de behöver, säger Sonja Eriksson (S), ordförande för vård och omsorgsnämnden i Vännäs. Foto: SVT/Vännäs kommun

Hemtjänsten gick back fyra miljoner

Publicerad

Hemtjänsten i Vännäs kommun gjorde förra året ett underskott i budgeten med fyra miljoner kronor.
– Vi har inte riktigt hunnit med, säger Sonja Eriksson (S), ordförande för vård och omsorgsnämnden.

2017 ökade antalet brukare med tio procent och antalet arbetade timmar inom hemtjänsten med 20 procent. Förra året hade hemtjänsten i kommunen en budgetavvikelse på minus fyra miljoner kronor.

– Nu har behovet ökat ganska kraftigt på senare år och vi har inte riktigt hunnit med och följt efter med ekonomiska resurser, säger Sonja Eriksson (S), ordförande för vård och omsorgsnämnden i Vännäs kommun.

”En svår ekvation”

Totalt redovisade vård och omsorgsnämnden i Vännäs 2017 ett underskott på 6,9 miljoner kronor. En bidragande orsak är att antalet patienter inom hemsjukvården har fördubblats i kommunen sedan 2013 och många av dom har stora omvårdnadsbehov med höga materialkostnader.

– Vi måste ju arbeta för att klara budget men samtidigt se till att brukarna får de behovet de behöver. Det är en svår ekvation, säger Sonja Eriksson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vännäs

Mer i ämnet