Så påverkas älgarna av hjärnhinnemasken Foto: SVT

Älgar befaras smittade av fruktad parasitmask

Publicerad

Flera jaktlag i Västerbottens kustland har nu i höst fått flera av sina älgkalvar utdömda. Nu tror länsveterinären i Västerbotten Anders Karlsson att det är hjärnhinnemasken som spridits även till länet, den har tidigare funnits i södra Sverige.

– Jag blev utkallad för att jägarna tyckte att köttet luktade illa. När de visade mig hinnorna var de missfärgade och hade en grönaktig ton, säger distriktsveterinär Anders Karlsson.

Hjärnhinnemask är en parasit som angriper hinnorna i älgkropparna, och när den går ut i hjärnhinnan så kan älgarna bli vingliga.

Vad är hjärnhinnemask?

Visa

Hjärnhinnemask av arten Elaphostrongylus finns utbrett i populationerna av flera hjortdjursarter, men orsakar sjukdom endast i vissa fall. När parasiten finns i ryggmärgshinnorna och orsakar inflammation så kan djuren få rörelsestörningar och bli svaga eller vingliga i benen.

Älgen infekteras när den med födan får i sig en infekterad mellanvärd.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer