Foto: SVT

Hög arbetsbelastning på socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Nio av tio socialsekreterare i länet har så hög arbetsbelastning att de inte hinner med arbetsuppgifterna, Det visar en undersökning från Akademikerförbundet. Det leder till stress, sömnproblem och sjukskrivningar.

– Resultatet är oroande. Krisen i socialtjänsten är djupgående och nu måste den vändas. Det handlar om samhällets yttersta skyddsnät, som inte får svikta. Stödet till utsatta barn och ungdomar måste säkras, säger Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR. 

Undersökningen visar att arbetssituationen i Västerbotten på flera punkter är ännu tuffare än i landet som helhet. Bland annat känner över hälften av alla socialsekreterare att man inte klarar att hålla kvalitet och rättssäkerhet i arbetet.

Hinner inte med arbetet

Nästan 90 procent av alla socialsekreterare säger att arbetsbelastningen är så hög att de inte hinner med eller knappt hinner med sina arbetsuppgifter.

– Det här är en yrkeskår som är ytterst lojal mot sitt uppdrag. Arbetsgivarna har länge dragit fördel av det genom att underlåta att satsa på förbättringar av arbetsvillkoren. Nu ser vi resultatet i form av personalflykt, eftersom många inte orkar jobba kvar, säger Heike Erkers.

Startar kampanj

Akademikerförbundet SSR drar nu igång en kampanj i hela landet på temat Knäck ohälsan.

– Det är ett tydligt besked till kommunerna. Socialsekreterarna måste bli fler och få administrativ avlastning. Och löneläget måste på ett helt annat sätt än idag motsvara det komplexa och ansvarsfulla arbetet. Det är orimligt att erfarna socialsekreterare med många år i yrket bara får några tusenlappar mer än nyutexaminerade, säger Heike Erkers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.