Foto: Anders Öhlund/SVT

Höga elpriser – samtidigt rivs vattenkraftverk i norr

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som elpriset slår alla rekord i syd rivs nu tre mindre vattenkraftverk i norr. Det är Skellefteå Kraft som river kraftverken Fredriksfors, Sågfors och Bruksfors.

– Det är jättetråkigt att det försvinner energi ur elsystemet, säger Susanne Öhrvall, affärschef för vattenkraften hos Skellefteå Kraft.

– All vattenkraft skall omprövas med nya tillstånd. All verksamhet styrs av våra tillstånd. Kraftverken är gamla och ger inte så mycket el, säger Susanne Öhrvall.

El motsvarande årsförbrukningen för 600 villor försvinner nu ur det svenska energisystemet. Rickleån rustas upp och blir istället ett paradis för sportfiskare när kraftverken rivs.

”Jättetråkigt att det försvinner”

Det kan tyckas märkligt att fungerande vattenkraftverk tas bort. I Skåne har företag varslat personal just på grund av för höga elpriser.

– Det är jättetråkigt att det försvinner energi ur elsystemet. Det är ju förnyelsebar el vi tar bort. Men samtidigt skall man ta i beaktande att vi gör andra satsningar i stället. För oss är el till 600 villor väldigt väldigt lite, säger Susanne Öhrvall, affärschef för vattenkraften vid Skellefteå Kraft AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.