Foto: SVT

Trähusbyggen vållar debatt om brandsäkerhet: ”Risk för experimentverkstad”

Uppdaterad
Publicerad

I jakten på ett mer hållbart och klimatsmart byggande nämns ofta trä och trähus som en lösning. Men det finns de som menar att trähus inte är helt oproblematiskt ur brandsäkerhetssynpunkt.

Det byggs allt mer i trä. I Umeå antog politikerna i kommunfullmäktige innan årsskiftet en motion om att bygga mer i trä. Andra exempel på att träbyggandet är på uppgång är Skellefteås nya kulturhus som byggs helt i trä.

Företaget Martinsons, som är en del av kulturhusbygget, märker också att efterfrågan på att bygga i trä ökar. Utvecklingen av trästommarna har enligt dem också lett till att man på allvar kan tävla med andra material.

Oro för brandsäkerhet

Men åsikterna om trä går i sär. Enligt Plåt & Ventföretagen finns stora brister när det gäller brandsäkerheten i höga trähus och lösningarna i stort sett bara består av sprinklers och brandskyddat trä.

– Det riskerar att bli en experimentverkstad som inte kommer se resultaten förrän en brand inträffar, säger vd Johan Lindström

Trätekniken måste få utvecklas

Men enligt skogsägarföreningen Norras vd, Pär Lärkeryd är argumentet om brandsäkerhet inget bekymmer och han menar också att det är nödvändigt för klimatet att växla över till trä.

–Det kommer att behövas en granska kraftig fortsatt utveckling de närmaste 10-20 åren. Men vi måste göra det för gör vi inte det så löser vi inte klimatfrågan, säger han.

Hör mer om åsikterna om brandsäkerhet i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.