• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser det ut med tider framöver? Hör vad Abuicar Mohammed, handläggare på Skatteverket i Umeå, säger i klippet. Foto: SVT

Långa väntetider för att skaffa id-kort hos Skatteverket – handläggaren i Umeå: ”Fullbokat i maj”

Uppdaterad
Publicerad

Det är högt tryck på att göra id-kort hos Skatteverket. I de flesta kommuner får du vänta över en månad på en ledig tid. I Umeå har man tillverkat 270 id-kort bara under april.

– Förhoppningsvis kommer det att bli bättre under sommaren. Just nu är det fullt, säger Abuicar Mohammed, som är handläggare i Umeå.

Det är inte bara långa köer för att göra pass efter att pandemirestriktionerna släppts. Köerna för att göra id-kort hos Skatteverket har även vuxit.

I Västerbotten har köerna under våren bara blivit längre och längre. Bara i april har 270 id-kort gjort vid statens servicenter i Umeå. Det är den enda plats i Västerbotten där man kan få id kort som är ett alternativ till körkort och pass. 

– Vi har haft fullt hela april och maj är fullbokat också. Nu har vi släppt fler tider säger, Abuicar Mohammed, som är handläggare och id-korts ansvarig i Umeå.

Extratider kan släppas

Det senaste året har det inte gått få id-kort för utländska medborgare som bara är folkbokförda i Sverige, en sak som nu ändrats på. Det är en förklaringen till köerna. Men en anledning är också att många missat att man måste ta med sig en intygsgivare om man saknar en giltig legitimation som pass eller körkort.

– Förhoppningsvis kommer det att bli bättre under juli eller augusti. Just nu är det fullt, men det går att kolla på nätet om ännu fler extratider släppts, säger Abuicar Mohammed.

Sollefteå: 27 april

Kiruna  20 maj

Luleå: 23 maj

Trollhättan: 29 april  

Östersund: 6 juni 

Helsingborg: 7 juni 

Örebro: 7 juni 

Eskilstuna: 7 juni 

Gävle: 7 juni 

Borlänge: 7 juni 

Karlskrona: 7 juni 

Sundsvall: 7 juni 

Växjö: 7 juni 

Västerås:7 juni 

Göteborg:7 juni

Umeå: 8 juni 

Uppsala: 8 juni 

Södertälje: 9 juni 

Stockholm: 14 juni i Liljeholmen (inga tider på de andra servicekontoren)

Jönköping: 20 juni 

Linköping: Inga lediga tider

Malmö: Inga lediga tider

Norrköping- Inga lediga tider

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.