Foto: SVT.

Hon är en fena på att pimpla

Uppdaterad
Publicerad

Nästa öppna pimpel-SM arrangeras i Norsjö den 11-12 april 2015. Harriet Jonsson är en av entusiasterna bakom arrangemanget.

– Tävlingsfiske är en stor sport. Vi väntar minst 500 pimpelfiskare till tävlingarna här ute på Norsjöns is, säger Harriet Jonsson.

Måndag till fredag är Harriet Jonsson kokerska på förskolan Droppen i Norsjövallen. Övrig tid ägnar hon åt sekreterarsysslorna i Norsjö Sportfiskeklubb – och sitt eget fiske.

– Man kan ju hinna ut en sväng på lunchen, så här års måste man ju annars ha pannlampa, säger Harriet.

Byter skepnad som stålmannen

Lika snabbt som Clark Kent blir Stålmannen, kan kokerskan på Droppens förskola byta skepnad och bli den passionerade tävlingsfiskaren Harriet Jonsson. 

Hon är en välmeriterad tävlingsfiskare, hon har vunnit SM i lag både sommar och vinter, en gång med maken Östen och dottern Annica. 

En grinig novemberdag som den här, skulle en ordinär hobbypimplare förmodligen bli utan fisk. Men Harriet hittar abborre och mört i varje borrat hål.

Vad är det för skillnad på en amatör och ett proffs?

– En tävlingsfiskare väntar inte länge på napp, en tävlingsfiskare borrar ett nytt hål, säger Jonsson.

Alla kan vinna

I våras var isarna på Runn utanför Falun alltför dåliga, varpå arrangörerna av 2014 års pimpel-SM tvingades ställa in. Till det öppna SM:et i Norsjö den 11-12 april 2015 är nog isen minsta problemet. Svårare kan det bli att hitta inkvartering i närheten åt alla tävlingsfiskare.

– Vi får inkvartera deltagarna i Malå, Arvidsjaur och Lycksele, och bussa dom hit, säger Harriet.

I ett öppet SM har vem som helst chansen att bli svensk mästare. Till ett slutet SM:et – som det som ställdes in på grund av isbrist i våras – krävs kvalificering via distriktmästerskap. Men för att få delta i de öppna SM-tävlingarna krävs ingen kvalificering. Det räcker med anmälan och att betala deltagaravgiften.

Senast Norsjö Sportfiskeklubb arrangerade pimpel-SM 2009 – drog segraren upp 10 kilo abborre under fyra timmars fiske.

– En renodlad amatör kan givetvis vinna, men eftersom enbart abborre räknas har de rutinerade en fördel, säger Harriet, som denna dag satsar på ett silverblänke med trekrok och röd maggot.

SM-vattnet Norsjön inom ligger inom synhåll från Harriets hem och från jobbet på förskolan. Perfekt för en superkvinna som gillar snabba klädbyten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.