Foto: SVT

Hon skrev bok om Tjernobyl: ”Greps av det förfärliga som hände”

Publicerad

Den kritikerrosade TV-serien Tjernobyl har väckt nytt liv i debatten om kärnkraftens risker. Och nu kommer författarinnan Britta Stenberg ut med sin sjunde bok, en roman som utspelar sig i Tjernobyl. 

Det har varit en tung historia att berätta och det har tagit lång tid att få den klar, men Britta Stenbergs roman om Olga, som förlorade sin man i sviterna av Tjernobyl, är nu klar.

– Jag greps av det förfärliga som hade hänt i Tjernobyl och funderade mycket på hur det var att befinna sig i området under den tiden. Jag var där och träffade människor och till slut kom karaktären Olga till mig och det hela mynnade ut i en roman.

I tio år skrev hon på sin bok som till slut blev klar. När den ges ut är Tjernobyl i fokus igen, inte minst genom den prisbelönta TV-serien.

– Jag fick skriva om ett antal gånger. Jag skickade in till förlag och de sa att det här är inte aktuellt, det här känns för gammalt och för dammigt. Men jag höll kvar i den och nu äntligen är den i tryck.

Hör Britta berätta om hur boken kom till i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.