Foto: SVT

Hon var gravid när det smällde

Uppdaterad
Publicerad

Inger Baer Omma var gravid när hon fick veta om att ett av atomkärnkraftverken i Tjernobyl hade exploderat. Hon minns oron och rädslan som hon hade då.

Det berättar Sameradion & SVT Sápmi.

Våren 1986 när Tjernobylolyckan inträffade väntade Inger Baer Omma sitt andra barn, Marja Kari. Hon kommer ihåg oron hon kände. 

30 år sedan Tjernobylkatastrofen

– När man varslade om att det var riktigt allvarligt, då minns jag att jag mötte upp min grupp då som höll på att flytta med renarna. Jag hade med vatten till dem och sade att “ni får aldrig dricka vatten någonstans ute i det fria för det är radiumsmittat”, säger hon och fortsätter:

– Och då minns jag att min man sa det att “ja får vi inte dricka ja då dör vi ändå” sa han, berättar Inger Baer Omma.

Syntes inte

Och det som var mest skrämmande var att man inte kunde se den radioaktiva föroreningen.

– Den syntes inte i naturen och den luktade inte och smakade inte. Den är lite abstrakt på det viset, den finns men den finns ändå inte, säger Inger Baer Omma.

Lite information om sådana olyckor

Tjernobyl var den första stora atomkraftsolyckan och det fanns lite information om strålningen och vilka konsekvenser det var för människor. Därför mätte och kontrollerade man både människor, djur och natur.

Också när Inger födde sin dotter, så kontrollerades den nyfödde på en gång. 

– Men jag och barnen kontrollerades, åtminstone Marja Kari. Henne kontrollerade de på en gång, sen följde dem ju henne. Och hon fick ju faktiskt några defekter som de var misstänksamma på och det var tänderna.

Missfärgade tänder

Framtänderna var missfärgade, men det var när hon var liten och hade mjölktänder och på de nya tänderna var det inga fel på. 

Gunnar Bengtsson, före detta generaldirektör i Statens strålskyddsinstitut var en av dem som hade i uppgift att ge information till Sveriges befolkning om strålningen, och han tycker de lyckades med att dämpa oron.

– Det som hände i många andra länder var att många kvinnor som var oroliga och inte fick bra information, de gjorde abort. Men i Sverige var det väldigt få onödiga aborter på grund av onödig oro, det tyckte jag var jätte bra, säger Gunnar Bengtsson, i SVT:s Vetenskapens värld.

– Vi vet inte vad naturen innehåller i dag, de har som tonat ner det, så vi är invaggade i att allt är okej nu, säger Baer Omma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

30 år sedan Tjernobylkatastrofen

Mer i ämnet