Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Satish Strömberg har med sig på isen Foto: SVT

Stora risker med skridskoåkning på nyis – hör experten om säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

109 personer har drunknat de senaste tio åren efter att ha gått genom isen. November betyder högsäsong för skridskoåkning på sjöar i norra Sverige. Men riskerna är också som störst just nu.

De senaste tio åren har 109 personer drunknat efter att ha gått genom isen. Hit räknas emellertid inte enbart personer som drunknat med ett par skridskor på fötterna.

Även skoterförare, renskötare och människor som tagit en promenad över isen har omkommit efter att ha hamnat under den.

Under måndagen dog en man i Umeå efter en isolycka. Mannen ska enligt uppgifter varit ute och åkt skridskor, men det är oklart hur olyckan gått till.

– Idag nåddes vi av det tragiska beskedet att en skridskoåkare drunknade igår på Stöcksjön. Våra tankar går till de anhöriga. Vi vet ännu inte vad som skett och ska inte spekulera utan får följa det som sker, skriver ansvariga för de lokala långfärdsskridskoklubbarna i ett mejl.

Ökat intresse för skridskoåkning

Intresset för långfärdsskridskor har ökat stort de senaste åren. Många tycker att den första isen är den allra vackraste. Men den är också förknippad med stora risker. Under tisdagen anordnas en kostnadsfri onlinekurs i issäkerhet.

Satish Strömberg som är isexpert föreläser på kursen. Hand i hand med att fler ger sig ut på isarna ser han även ett ökat intresse för iskunskaper och säkerhet.

Hör hans tips för att vara säker på isen i videon ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.