Skoleleven rabblar PI-decimaler Foto: Privat

Här rabblar Albin pi-decimaler – och han bara fortsätter

Tre, ett, fyra, ett, fem, nio. Pi-talet är talet där decimalerna fortsätter i all oändlighet. Men en som kan räkna upp hundratals av dem, i rätt ordningsföljd och utantill, är 18-åriga skoleleven Albin Olskog i Sävar utanför Umeå. Under onsdagen ställer han upp i en tävling där hans decimalkunskaper sätts på prov.

Den 14 mars är det internationella pi-dagen, en dag som under flera års tid har uppmärksammats på Dragonskolan i Umeå. Traditionsenligt kommer man även i år att uppmärksamma dagen genom att anordna olika pi-tävlingar. En av tävlingarna går ut på att kunna skriva ner så många pi-decimaler som möjligt och den tävlingen tänker Albin Olskog ställa upp i.

– Mitt mål är att kunna skriva ner minst 200 decimaler, säger han.

Hoppas vinna tävlingen

Albin Olskog går tredje året på Naturvetenskapsprogrammet på Dragonskolan och han tror att han har goda chanser att kamma hem förstapriset i tävlingen.

– En kille som gick tredje året i fjol lyckades skriva ner väldigt många, men nu har ju han slutat på skolan så nu hoppas jag kunna ta hans plats, säger Albin.

Förbereder sig genom att ta det lugnt

Han har alltid varit intresserad av matematik och läser nu Matte 5. I julas började han intressera sig för att lära sig pi-decimalerna och kunde då räkna upp 300 av dem utantill. Sedan la han det på is ett tag, men har nu återupptagit intresset. Han har aldrig ställt upp i pi-tävlingen på skolan tidigare och vet inte vad priset är, men det spelar ingen större roll för honom.

– Jag är inte ute efter något pris, äran räcker gott, säger han.

Så hur laddar du upp nu inför morgondagens tävling?

– Jag ska nog bara ta det lugnt och vila hjärncellerna i form.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer