Den här vitryggiga hackspetten hotar Umeå kommuns stora planer på att bygga på Ön. Foto: Barbro Johansson

Liten fågel kan stoppa 3000 bostäder i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

En vitryggig hackspett har upptäckts på stadsdelen Ön, två kilometer från Umeå centrum. Fågeln riskerar att stoppa kommunens planer på bygget av en ny stadsdel med 3000 nya bostäder.

Ornitologen Christer Olsson har fått Umeå kommuns uppdrag att inventera fågelbeståndet på Ön inför de kommande byggplanerna. Den 8 maj i år upptäckte han en vitryggig hackspett hane högt uppe på en kraftledningsstolpe.

– Jag fick plötsligt höra den typiska trumvirveln. Det var helt fantastiskt. Vitryggig hackspett är en extremt ovanlig fågel i Sverige. Vi känner bara till fyra häckningar i landet. Sannolikt kommer fågeln från Ryssland. Ön med sitt vatten och lövskog är en plats fågeln trivs bra på, säger Christer Olsson.

LÄS MER: Kommunen: ”Hackspetten kan stoppa bygget”

På den del av Ön där bostäder planeras finns två observationer på olika datum av den vitrygga hackspetten, från våren 2017. Dessutom finns det två ytterligare observationer från en annan plats på Ön. Sannolikt rör det sig om samma fågel.

LÄS MER: Få koll på vitryggig hackspett på 30 sekunder

En vitryggig hackspett ska enligt Naturskyddsföreningen också ska ha setts vid Gimonäs och Bölesholmarna i Umeå.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.