Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Hotellpersonalen i Skellefteå utbildas i att upptäcka prostitution

Uppdaterad
Publicerad

Att utbilda hotellpersonal kring sexköp har visat sig vara ett effektivt sätt att upptäcka prostitution.

En stor del av de anställda på Skellefteås hotell har fått lära sig mer om vilka signaler de ska kika efter.

– Det känns hemskt och läskigt eftersom man inte vet om det pågår, det är obehagligt, säger nattportiern Vilma Holmqvist.

Polisen, Migrationsverket och Skellefteå kommun vill ha hjälp av hotellpersonal att upptäcka prostitution. Liknande informationsträffar anordnades strax före rally-VM i Umeå vilket ledde till flera gripanden.

– De ska lita på sin magkänsla och kontakta polisen om de misstänker att det förekommer, säger Åsa Lööv Wesslund som är utvecklingssamordnare vid Centrum mot våld vid Skellefteå kommun.

Fullbokade hotell

Trots att Skellefteå nu växer snabbt med de stora industrietableringarna och hotellen ständigt är fullbokade så har sexköpen inte ökat särskilt mycket enligt poliser i Skellefteå som jobbar mot prostitution. En teori är att gästarbetarna inte tjänar tillräckligt för att lägga pengarna på sexköp, enligt de poliser som SVT pratat med.

– Men det är svårt att veta, eftersom det inte finns någon statistik, säger Åsa Lööv Wesslund vid Centrum mot våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.