Bilder ur polisens förundersökning. Foto: Polisen

Corona sänker straffen för kioskrånarna i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Maskerade och beväpnade med yxa och luftpistol slog rånarna i december till mot Charlies kiosk i Umeå. Personalen hotades och bakbands. De tre inblandade dömdes i tingsrätten. Nu sänker hovrätten straffen – på grund av coronarestriktioner i häktet.

Ägaren blev slagen i ansiktet, fastbunden och hotad till livet när rånarna i början av december stal kontanter, tobak, godis och lotter till ett värde av mer än 70 000 kronor.

Det blev fleråriga straff när de dömdes i tingsrätten i mitten av april i år. Männen som är 20, 24 och 32 år gamla fick två, tre och 5,5 års fängelse för rån och ringa narkotikabrott.

Själva hade de yrkat på frikännande, men hovrätten slår fast skuldfrågan men sänker straffen med en månad vardera. Anledningen är att de tre suttit häktade med coronarestriktioner för att förhindra smittspridning av covid-19 – något som inneburit större påfrestningar än vanligt.

Hovrätten bedömer att det till viss del kan likställas med att sitta häktad med restriktioner, vilket de tre gjorde fram till tingsrättens dom i april. Sedan dess har de bland annat inte fått ta emot besök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.