– Man kan tvingas sänka fiskekvoter och fundera på om man måste vissa tider förbjuda laxfiske under vissa tider om det inte blir bättre, säger Stefan Larsson, vid länsstyrelsen. Foto: SVT

Huggsexa om laxarna – vill se personliga kvoter

Uppdaterad
Publicerad

17.000 laxar ska fångas i Norr- och Västerbotten i sommar. Under måndagen var det premiär för laxfisket och bland yrkesfiskarna gäller det att fånga de största och flesta laxarna. Men nu talar allt fler om ett ändrat system med personliga kvoter istället.

Vi åker i båten tillsammans med yrkesfiskaren Nisse Sjöström från Obbola utanför Umeå. Han och kompisen Olle Bäckström har väntat länge på premiärdagen och förväntningarna är höga.

– Prognoserna visar på god tillgång i år så jag hoppas givetvis på en skaplig fångst idag, säger Nisse Sjöström.

Laxfällan pumpas upp ur vattnet och mycket riktigt så sprattlar det vilt inne i fällan. Det blir tio stycken totalt, den största är på 15 kilo.

– Filead och klar får man väl ut cirka 150 kronor kilo så det här är betydelsefullt för oss, säger Nisse Sjöström.

Huggsexa om laxarna

Totalt ska cirka 100 000 laxar fångas i Östersjön och Bottenviken varav 17.000 i Norr- och Västerbotten. Det fiskas tills kvoten är fylld och det brukar ta en månad. Bland de 80-tal yrkesfiskare som finns i länen är det nu huggsexa om dom 17.000 laxarna.

– Det gäller att ta så många som möjligt så det blir som en kamp mellan oss yrkesfiskare att få de flesta laxarna.

Allt fler yrkesfiskare förordar nu istället en personlig kvot. Det skulle minska pressen att roffa åt sig så många laxar som möjligt på kortast möjliga tid. 

– Det skulle bli ett lugnare fiske och vi skulle inte behöva stressa fram laxfisket under en kort period. Vi skulle också kunna hålla uppe priserna längre. Nu kommer all lax upp ur havet samtidigt och det blir god tillgång och då sjunker också priserna, säger Nisse Sjöström.

Jobbar 12 till 18 timmar om dygnet

Sen blir det bråttom att få hem laxen. Den ska skrapas med silversked, inget annat duger för laxen.

– Ja, det är väl en gammal grej, men silverskeden har som rätt form och är bra att jobba med.

Sen på med is och en del fileas direkt. För fiskarkompisarna Olle Bäckström och Nisse Sjöström är det inget annat än fiske som gäller.

– Man vill nog inte ha något annat även om man vissa perioder jobbar 12 till 18 timmar om dygnet. Det är friheten och känslan att ta vara på det som naturen ger som gör att man fortsätter trots slitet, säger Nisse Sjöström och tar en välbehövlig kaffepaus efter laxfisketuren.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i mobilen med SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.