Bild från filmen.

Fantasyfilm testas på publik

Uppdaterad
Publicerad

Pirater och vampyrer är ute. Istället är det mytiska väsen i skogen som är hetast i teve och på vita duken. Efter tevesuccen Jordskott kommer nu filmen om skogsrået Huldra – inspirerad av de mörka skogarna runt Bygdeträsket.

Spelkonventet Nordsken i Skellefteå växer varje år. I år får de tusentals besökarna förutom lan-spelande, brädspelande och seriekonvent också en filmfestival. Bland annat med en testvisning av filmen fantasyfilmen Huldra.

– Jag var ute och sprang runt Bygdeträsk utanför Burträsk och då kom filmen om skogsrået fram för mig. Jag kände då att ingen långfilm hade behandlat ämnet i någon större utsträckning, berättar regissören Ove Valeskog.

Sedan dess har filmer och Trolljägare i Norge och inte minst SVT:s teveserie Jordskott gjort stor succe i samma ämne. Jordskotts showrunner Henrik Björn och Ove Valeskog satt i samma bil efter ett jobb för några år sedan och snackade.

– Vi kom fram till att vi hade ett likartat koncept. Det är lite roligt faktiskt, jag startade innan honom men en han körde om mig på insidan, säger Ove Valeskog och skrattar.

Och visst finns det en tanke med att testvisa filmen för publiken på Nordsken.

– Vi vill se vad materialet går för och jag tror att den här publiken är öppen för allt möjligt. Inte bara en hollywoodpackad historia där man från ruta ett vet vad man tittar på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer