Martin Wass, som jobbar som djurhandläggare på polisen vill ha skärpt lag när det gäller tillsyn av hundar. Foto: TT/Privat

Smulan bets ihjäl – polis kräver skärpt lag

Uppdaterad
Publicerad

När en hund dödar en annan hund startar polisen ingen förundersökning. Anledningen är att det inte är ett bötesbrott. Djurhandläggaren Martin Wass på polisen vill nu ha en skärpt lag.

– Jag önskar att vi kunde göra mer, säger han.

Under helgen blev Chihuahuablandrasen Smulan ihjälbiten av en stor vit hund. Matten Jenny Lindberg polisanmälde händelsen. Men djurhandläggaren Martin Wass på polisen i Norrbotten menar att det är väldigt stor risk att det inte blir några konsekvenser för hundägaren.

– Hundtillsynslagen är tandlös. Det händer varje år i varje län att små hundar blir ihjälbitna. Men som lagen ser ut idag kan inte polisen göra mycket. Vi är bakbundna, säger Martin Wass.

”Inte något brott”

När en hund skadar en annan hund rubriceras fallet som ett brott mot lagen över tillsyn över hundar. Varje år kommer det in ungefär 100 anmälningar av denna typ i Västerbotten. Det behöver då inte bara handla om hundar som har bitit andra hundar utan kan också vara bristande tillsyn av annan art.

– I stort sett uteslutande inleds inte en förundersökning. Anledningen är att det inte är något straff för gärningen. Vilket i praktiken betyder att det inte är något brott. Det känns hemskt att säga till hundägarna att vi inte kan göra något, säger Martin Wass.

”Hunden kan tvingas ha munkorg”

Polisen kan dock vid upprepande händelser dela ut ett föreläggande.

– Det kan handla om ett koppeltvång, att hunden måste ha munkorg, eller att ägaren måste gå en kurs. Om hundägaren bryter mot det föreläggandet kan man få böter, säger Martin Wass.

Vill att lagen ska skärpas

Polisen Martin Wass skulle vilja att lagen skärptes och att de skulle få möjlighet att dela ut böter direkt vid en sådan här händelse.

– Att en hund biter ihjäl en annan hund är så pass allvarligt. Det är min uppfattning. Jag tror att fallen skulle bli färre om lagen skärptes, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.