Foto: Jonas Ekströmer, TT

Hund dog av bedövning – veterinär i Västerbotten prickas

Uppdaterad
Publicerad

En hund fick för hög dos bedövningsmedel av veterinären och fick hjärtstopp och dog. Nu tilldelas veterinären i Västerbotten en disciplinpåföljd i form av en erinran av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Hunden som var av en mindre ras skulle steriliseras. Enligt hundens ägare var den helt frisk. Under operationen fick hunden hjärtstopp och dog.

Ägaren har uppgett i anmälan till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård att han inte fick någon förklaring till varför hjärtat slutat slå. Veterinären har uppgett att han försökte prata med hundägaren men att denne var mycket upprörd och sprang ut från mottagningen efter beskedet.

Veterinären menar att det var första gången för honom som ett djur dog under operation. Han anser inte att han begick något fel och beklagar att hunden dog.

”Toxisk dos”

Hunden obducerades sedan på Statens veterinärmedicinska anstalt. Nämnden konstaterar att veterinären i samband med operationen har gett hunden för hög dos lokalbedövning.

”Det är en toxisk dos med risk för hjärtpåverkan och ett allvarligt fel. Hunden avled under operationen på grund av hjärtpåverkan”, skriver man i beslutet.

Nämnden menar att feldoseringen är så allvarlig att veterinären ska tilldelas en disciplinpåföljd i form av en erinran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.