Wilma Gerklevs häst Cubata blev svårt skadad när den blev attackerad av en hund på travbanan. Foto: Privat

Kamphunden som attackerade travhästen ska avlivas – klarade inte polisens mentaltest

Uppdaterad
Publicerad

Den kamphund som attackerade en travhäst i Umeå klarade inte det mentaltest som den genomgått. Efter testet rekommenderar polisen nu att den ska avlivas.

– Jag vill inte föregå beslutet, men sannolikt kommer vi att följa rekommendationen, säger djurskyddssamordnaren Fredrik Nilsson vid länsstyrelsen.

Det var i början av april som travtränaren Wilma Gerklevs häst Cubata blev attackerad av en stor aggressiv hund på travbanan i Umeå. Polisen har inte kunnat bestämma exakt ras men verkar vara en blandning av bulldog och amerikansk pitbull.

Hästen blev svårt skadad och vårdas fortfarande för sina skador på djursjukhuset utanför Uppsala.

– Hunden bara fortsätter att hugga tills hästen ramlar ihop, hon kunde inte stå längre. Hästen är helt söndertuggad i princip, berättade Wilma Gerklev efter händelsen.

Polisen tror hunden kan anfalla igen

Efter attacken har hunden genomgått polisens mentaltest för hundar på uppdrag av länsstyrelsen. I protokollet efter testet står det bland annat:

Den samlade bedömningen av hunden, utifrån befintlig dokumentation samt de egenskaper han uppvisat vid besiktningen, är att han med stor sannolikhet kommer att angripa djur på liknande sätt som skett om han får den möjligheten.

”Ska få somna in”

Rekommendationen efter testet var att hunden bör avlivas, en rekommendation som länsstyrelsen nu väntas följa.

– Jag har pratat med hundägaren som berättade att hunden nu ska få somna in och det känns bra på något sätt, säger Wilma Gerklev.

Hon vet inte ännu när hennes häst får komma hem till Umeå.

– Hästen ska till kirurgen igen på fredag, efter det vet vi mer. Just nu ser det ändå rätt bra ut, men rehabprocessen måste få ha sin gång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wilma Gerklevs häst Cubata blev svårt skadad när den blev attackerad av en hund på travbanan. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.