Barbro Börjesson svarar på frågor i hundskolan.

Hundexperten: ”Hundar kan lära sig nya språk”

Uppdaterad
Publicerad

Gokvälls hundexpert Barbro Börjesson säger att en del hundar är tränade att lyssna på speciella kommando-ord, och att det därför kan bli språkförbistringar om hunden bara förstår ett annat språk. Men hon tror att det går att lära den franska hunden Laiza att förstå svenska.

Barbro Börjesson påpekar att även andra saker än språk spelar roll när man kommunicerar med hundar -  till exempel tonfall, kroppspråk och situation.

– En hund som är tränad för att tävla i lydnad och ska hoppa över ett hinder på ett specifikt kommande på ett visst språk kommer inte att hoppa om man säger något annat. Den är koncentrerad på att lyssna på just det kommandot, säger Barbro Börjesson.

LÄS ÄVEN: Hundar förstår ord och inte bara tonfall

Kommandot är nyckeln

Samma sak kan gälla en hund som är tränad att hämta ett föremål på kommandot ”apport”. Den kommer inte att hämta det på kommandot ”hämta”. Här spelar det alltså ingen roll vilket språk hunden är uppfostrad på, utan det är rätt kommando som är nyckeln.

Men Barbro Börjesson menar också att det finns en viss övertro på vissa ord.

– Jag har träffat hundägare som köpt hundar från England och berättat att hunden bara ligger ned på kommandot ”lay down”. Jag har tyckt att det varit spännande och testat med ”ligg”, och det har fungerat utmärkt, i rätt situation och med rätt tonfall i kommandot, säger Barbro Börjesson.

Går att lära hundar nya språk

Hon tror inte att det blir något problem att styra om Laiza i Mensträsk till svenska.

– Jag tror att det är ganska lätt att få den att förstå svenska. De kan börja när de ger den mat att ge både franska och svenska kommandot, och så tänka på kroppsspråket, säger Börjesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.