Hör om förberedelserna inför 30-årsjubiléet på Designhögskolan i Umeå. Foto: SVT

Hundratals alumner samlas i Umeå när Designhögskolan fyller 30

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen firar Designhögskolan i Umeå 30 år. Hundratals alumner från hela världen kommer besöka skolan under lördagen där de bland annat kommer att diskutera vad de tycker att skolan ska fokusera på i framtiden.

Designhögskolan invigdes 1989, men de första eleverna började redan året innan. Skolan har gott rykte och håller en hög nivå på utbildningen. För fjärde året i rad toppar designhögskolan i Umeå Red Dot Designs rankningslista.

De rankar designutbildningar i Europa, Nord- och Sydamerika och skolan har de senaste nio åren hamnat i topp sju gånger. Det kan vara en anledning till att designutbildningen är känd ute i världen.

– Det är många som tittar på de här rankningslistorna för man vill ju ha den bästa utbildningen när det gäller industridesign och då kommer de hit. Sedan sprids ordet som ringar på vattnet, säger Per Sihlén programansvarig för grundutbildningen i industridesign.

”Antalet produkter kommer kanske minska”

En utmaning för skolan just nu och framöver är att jobba med hållbarhet inom design. Tillexempel tittar skolan på olika system. Enligt Per Sihlén kan det bli så att det kanske inte blir lika vanligt att äga en bil ensam utan att man hyr en bil eller delar med någon eller några andra.

– Det gör ju att antalet produkter kanske kommer att minska, men att de kommer utnyttjas på ett bättre sätt och för oss på utbildningen är det en utmaning hur vi ska angripa det, säger Per Sihlén.

Se förberedelserna inför festen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.