Hundvalp dog efter upprepat våld – man i Nordmalings kommun döms för flera brott

Publicerad

En tolv veckor gammal hundvalp hittades död i en blodpöl på köksgolvet i den 25-åriga mannens bostad.

Mannen satt böjd över valpen och hade blodstänk i ansiktet.

Vid ett annat tillfälle tände mannen eld i köket hemma hos en bekant. Nu döms han till två års fängelse vid Umeå tingsrätt för en rad brott.

Det var den 14 juni 2021 som mannen tände eld i en bostad i Nordmalings kommun. Mannen följde med en bekant hem. 25-åringen försvann in i köket en stund, sedan upptäckte de som boende i huset att det brann med öppna lågor på köksbordet.

Brann i fågelmataren

Man hittade även en brand i en kartong i köket och en brand i en pappersrulle bakom spisen. Utanför huset upptäckte man också att det brann i fågelmataren och att den lagts intill husfasaden. Husägarna lyckades själva släcka alla bränderna.

25-åringen själv säger i förhör att han inte minns något av kvällen.

Hade ihjäl hundvalpen

Den 20 januari 2022 ringde mannens mamma polisen och berättade att han ”haft ihjäl” sin hundvalp. Polisen hittade valpen död i köket i mannens bostad. Det var blod på golvet och blodstänk på en dörr, samt i mannens ansikte. Hunden konstaterades död.

Hunden lades i en plastsäck och bars ut. När det var klart sa mannen att ”han ringt och beställt en ny hund”, enligt polisens förundersökning.

Veterinären: Osannolikt att valpen ramlat

En veterinär har genomfört en obduktion av valpen, som visar på skador i skallen, bröstkorgen och även inre blödningar. ”Allt tyder på att valpen utsatts för våld. Det är osannolikt att en hundvalp skulle kunna ramla och få sådana skador att den spräcker skallen på sig själv” enligt veterinärens utlåtande.

I förhör säger den misstänkte mannen att han inte minns något av händelsen och att han varken kan erkänna eller förneka.

Nu döms mannen för olaga hot, hemfridsbrott, skadegörelse, mordbrand, djurplågeri, olovlig körning och grovt rattfylleri till två års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer