• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Sandra Holmblad testar några appar och hör om hur du ska tänka som nybörjare. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Fullbokade svampkurser i Umeå – biolog varnar för att lita på svampappar

Uppdaterad
Publicerad

Det är högt tryck till svampkurser och många vill lära sig mer. Biologen Sandra Holmblad har märkt ett ökat intresse senaste åren. Det finns flera appar för att identifiera svampar – men hon varnar för apparnas pålitilighet.

– De ska inte användas för att identifiera om svampen går att äta eller inte, säger hon.

Det är populärt att gå svampkurser och flera i landet är fullbokade. Sandra Holmblad som är biolog och svampkonsulent anordnar svampkurser och hon har en lång reservlista.

– Mina kurser är fullbokade. Jag brukar ha ett hundratal deltagare totalt på en säsong. Förra året hamnade ungefär 30 på reservlistan och i år är vi redan nu uppe i 28-29 på listan, säger Sandra Holmblad.

Markant ökning

Hon har ordnat kurser i 14 år. Det var för 8 år sedan hon började se en markant ökning bland deltagarna och under de senaste åren har flera blivit utan plats.

Kurserna når också en bredare grupp än tidigare.

– Förr var det mest bara kvinnor i åldern 55-plus – nu är det kvinnor och män i alla åldrar som anmäler sig. 

Biologen Sandra Holmblad uppmanar folk att vara försiktiga med att använda appar för att identifiera svampar, eftersom det finns risk att det blir fel.

Se svampkonsulenten testa appar i videon och hör tipsen till nybörjare i svampskogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.