Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Umeå kommun ska få studenterna att stanna kvar efter utbildningen Foto: SVT

Så ska kommunen få studenterna att stanna kvar

Uppdaterad
Publicerad

Att antalet studenter som stannar kvar i Umeåregionen efter avslutad examen minskar rimmar illa med kommunens uppsatta befolkningsmål om 200 000 invånare 2050. Men enligt Umeå kommuns marknadsavdelning pågår flera projekt som ska vända den negativa trenden.

Mentorsprojekt mellan studenter och företag, Umeåandan med lugn och trygghet, bättre kommunikationer, större musikscen och mer damidrott, är bara några av de idéer kommunen presenterar i en egen rapport från 2019 ”Rapport Umeå kommun – Studenter” med målet underlätta för studenter att stanna i regionen.

— Att få studenterna och stanna är prioriterat både av kommun och tjänstemän. Tillsammans med företag och kringliggande kommuner satsar vi stort på att skapa mötesplatser för studenter och arbetsgivare, säger Anna Olofsson, marknadschef för varumärket Umeå.

Tar hjälp av forskningen

Enligt Anna Olofsson kommer siffrorna om att många studenter lämnar regionen inte som en överraskning och kommunen har också startat ett samarbete med Centrum för regionalvetenskap (CERUM) på Umeå universitet, som just nu genomför en enkätundersökning bland studenterna för att  se vilken kunskap om regionens näringsliv som finns.

— Vi tar hjälp av forskningen för att kunna sätta in de resurser som behövs och vi ser att vi redan är på god väg, menar Anna Olofsson, marknadschef för varumärket Umeå.

Hör Anna Olofsson om kommunens arbete för att göra Umeå mer attraktivt i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer