Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu stämmer husägare i Skellefteå Trafikverket genom advokat Daniel Falk – hör honom berätta mer i klippet. Foto: Berno Jonsson/SVT

Husägare i Skellefteå stämmer Trafikverket efter tvist: ”Psykisk press”

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket lovade att lösa in husen för ett tiotal husägare på Mjölnargatan i Skellefteå då Norrbotniabanan skulle dras genom deras område.

Efter flera års väntan har husägarna fortfarande inte fått husen inlösta. Nu stämmer de Trafikverket.

– Det är en psykisk press utan dess like. Jag tänker på det när jag går och lägger mig och likadant när jag vaknar på morgonen, säger Erik Fahlman som är en av husägarna.

Står med dubbla kostnader

Minst sju av de som bor längs gatan har köpt nya hus och står nu med dubbla kostnader för ränta och amortering.

– De senaste sex månaderna har jag betalat 50 000 kronor i månaden för mina dubbla boenden, säger en av husägarna som vill vara anonym.

De tio boende längs gatan uppger samma sak, att Trafikverket starkt uppmanat dem att köpa nya hus då deras nuvarande hus snart skulle lösas in. Men ansvariga tjänstemän vid Trafikverket säger nu att regeringen inte godkänt bansträckningen och att husen inte kan lösas in innan den vunnit laga kraft.

– Jag tycker vi varit så tydliga vi bara kan men på något sätt måste det ha blivit ett missförstånd här och det måste vi ta till oss och vara ännu mer tydliga i kommunikationen framöver, säger Maria Erlandsson som är enhetschef vid Trafikverket.

Advokaten: ”Helt orimligt”

Daniel Falk är advokat och företräder husägarna vid stämningen som sker i Mark- och miljödomstolen. Han menar att Trafikverket har gett fel och otydlig information och att det därför har varit omöjligt för de som äger husen att veta hur man ska agera.

– Jag tycker det är helt orimligt hur det gått till och att Trafikverket inte står för den informationen som de har lämnat muntligen. Sen har de faktiskt möjlighet att lösa in husen innan det vunnit laga kraft så för mig är det obegripligt att Trafikverket har satt de här husägarna i en sådan här knivig situation, säger Daniel Falk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.