Foto: SVT

Hyllat filmklimat i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Filmklimatet i Västerbotten är bra just nu. Umeåbördiga filmarbetare som Johannes Nyholm och Love Larsson prisades med var sin Guldbagge under Guldbaggegalan, och framgångsreceptet är bland annat en öppen och kreativ miljö.

Listan på uppmärksammade och framgångsrika filmare från Västerbotten kan göras lång: det handlar bland annat om Amanda Kernell, Viktor Lindgren, Milad Alami, David Sandberg och Ann Holmgren. Dessutom har umeåbördiga filmarbetare som Johannes Nyholm och sminkören Love Larson tagit hem två stycken prestigefyllda Guldbaggeutmärkelser.

– Jag tänker att det har funnits ett klimat där filmskapare hjälper varandra, säger Karin Johansson som är producent på Umeå filmfestival.

Liten men stark filmscen

Filmaren Milad Alami konstaterar att Västerbottens filmscen kanske inte är så stor, men väldigt stark, och Karin Johansson konstaterar att många av länets filmer visas på olika festivaler och också vinner priser. Dessutom är tillväxten bra med många kort- och dokumentärfilmer.

– Nästa vecka ska jag till Göteborgs filmfestival, där hela åtta filmer med västerbottensanknytning ska visas, och det säger väl någonting, säger Johansson.

Hyllar länets filmarbetare

Therese Högberg som är producent på produktionsbolaget Bautafilm fyller på.

– Filmen mår väldigt bra kan säga, det är roligt att våra filmer uppmärksammas, men framförallt får vi ju göra film i Västerbotten, säger hon och pekar på kompetens som en framgångsfaktor.

– Det finns otroligt mycket duktiga filmarbetare i länet, och det behövs många i ett team för att det ska bli bra film, säger hon.

Regissören: Vill ta itu med större projekt

Men det finns också saker att utveckla. Skellefteåregissören Ted Kjellsson konstaterar att filmtalangerna i Västerbotten frodas och mår bra. Själv vill han gärna se att det också finns utrymme för filmare att växa vidare och ta itu med större projekt på hemmaplan.

– Jag kämpar för att göra långfilm i Västerbotten, jag vill att det ska fungera, säger Kjellsson

”Västerbottniska filmbranschen väldigt vit”

Pengar för att driva större projekt är naturligtvis alltid välkommet, men sedan handlar det också om att utveckla mångfalden menar Therese Högberg.

– Tack och lov finns mycket kvar att jobba på vilket känns som en utmaning. Vi jobbar mycket med mångfald. Den är väldigt vit, den västerbottniska filmbranschen. Det behöver komma fram fler manusförfattare med olika bakgrund och perspektiv på konsten. Sen behövs fler producenter som kan se vilka manus som kan bli bra filmer, säger Therese Högberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.