Hyr djur under sommaren

Publicerad

Stoppa ungarnas tjat efter husdjur genom att hyra ett under sommarlovet. Medan lurviga kaniner är poppis bland familjer är pickande höns desto mer attraktivt hos pensionärer.

Sommaren är ett ypperligt tillfälle att testa om det finns något verkligt djurintresse hos söner och döttrar som längtar efter ett husdjur. Kaniner och höns kan hyras på många gårdar över sommaren. Många har till och med ett färdigt kit med foder och bur som enkelt kan rullas hem.

Populärt med hönskackel

– Jag har 70 kaniner att hyra ut till midsommar, nu kan jag inte ha fler. Intresset är stort, framför allt bland familjer i stan och de som vill testa sig för allergier, säger Kristin Karlsson från Gangvide farm på Gotland.

Kaninerna badar ofta i kärlek och lämnas tillbaka pigga och krya. Inte sällan får de bosätta sig hos familjerna permanent.

Hönskacklet lockar också allt fler, framför allt pensionärspar.

– Det beror nog på att många äldre relaterar höns till sin barndom, säger Karlsson.

Hyr hem en bikupa

De som hyr bikupor gör det sällan för sällskapet. Släpkärror med bisamhällen går oftast till fruktodlare, där alla bin ser till att frukten blir fin. Med de svart-gula pollineringsexperterna växer sig frukten större i snabbare tempo.

– Våra bikupor är mest attraktiva under blomningen, säger biodlare Håkan Albrektsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.