De lånar ut sportutrustning till behövande

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen hade Fritidsbanken i Skellefteå sin officiella invigning. På idrottsplatsen på Anderstorp kan den som vill från och med nu hyra sport- och fritidsutrustning helt gratis.

Invigningen gästades av bland annat hockeystjärnorna Adam Larsson och Jimmie Ericsson som spelade fotboll med barnen från Solsidans fritidsgård. Även fritidsnämndens ordförande Daniel Ådin fanns på plats under invigningen vid de upprustade lokalerna på Anderstorps IP i Skellefteå.

”Alla är välkomna”

Fritidsbanken finns på drygt 70 ställen runt om i landet och fungerar som ett bibliotek fast med sport- och fritidsutrustning där den som vill får låna utrustningen helt gratis.

– Vi har sett ett behov av att det behövs något sådant här i kommunen överlag. Vi vill kunna hjälpa till så att alla ska ha rätt till en aktiv fritid, oavsett bakgrund och ekonomi. Alla är välkomna, säger platschefen Johan Backlund.

Förväntar sig växande intresse

Backlund säger att intresset ännu inte varit så stort, men han räknar med att det ska växa med tiden.

– I och med att det är nytt har ordet inte riktigt kommit ut och folk har inte hittat hit ännu. Vi är uppe i snart 100 utlåningar, så vi kan inte säga att intresset är helt dött, menar Backlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.