Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Marknaden har aldrig klarat bostadsfrågan helt själv” – hör varför Hyresgästföreningen vill att staten ska bli mer aktiva i bostadsbyggandet i norr. Foto: Patrik Samuelsson SVT

Bostadsbyggandet tvärbromsar i Skellefteå – Hyresgästföreningen efterlyser handlingskraft

Uppdaterad
Publicerad

Det var vansinnigt av den nya regeringen att plocka bort investeringsstödet till nya bostäder när bostadsbyggandet tappar fart. Det säger Hyresgästföreningens ordförande på besök i Skellefteå. Men regeringen planerar andra åtgärder.

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder kräver att staten aktivt kliver in i kommunerna i norr – som Skellefteå – där det behövs många nya bostäder på grund av stora industrisatsningar.

Det kan handla om statliga bygglån eller ett omvänt flyttbidrag för de som flyttar till norra Sverige.

– Man måste se till att bygga samhällen och bostäder där människor har råd att bo, säger hon.

Men bostadsministern säger i en intervju med SVT Nyheter Norrbotten att de planerar andra åtgärder, som reformer för att öka tillgången av byggbar mark.

– Vi tror inte att kostsamma subventioner med låg träffsäkerhet är den viktigaste åtgärden för att vända utvecklingen på bostadsmarknaden, säger infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Industriboomen i norr

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter