Hör Niclas Sundell på Hyresgästföreningen om ockerhyror vid andrahandsuthyrning. Foto: SVT

Hyresgästföreningen: ”Vanligt att folk betalar för mycket i hyra”

Uppdaterad
Publicerad

Andrahandskontrakt är vanliga på hyresmarknaden och enligt Hyresgästföreningen bör hyresgäster vara varsamma för ockerpriser.

– Det är nog ganska vanligt därför att man kanske inte vet att det finns regler för skälig hyra, säger Niclas Sundell, chef för Hyresgästföreningens juridiska enhet i Norrland.

Det kan var svårt att tränga sig in på hyresmarknaden och framför allt är det ont om billigare lägenheter. Därför söker sig många till andrahandsmarknaden, men den kan många gånger vara otrygg och det är inte helt ovanligt att hyresvärdar begär mer i hyra än lägenheten är värd.

– Om man hyr en vanlig hyreslägenhet i andra hand har man rätt om hyran är oskälig till återbetalning av den del som överstiger skäligt belopp, säger Niclas Sundell, chef för Hyresgästföreningens juridiska enhet i Norrland.

Andra regler för bostadsrätt

– När det gäller oskäliga hyror och att bevisa dem är det många gånger ganska enkelt. Det man gör är att titta på likvärdiga lägenheter och vad de har för förhandlad hyra. Som hyresvärd har man inte rätt att begära mer pengar än bruksvärdet och en liten ytterligare summa för möbler, menar Sundell.

Hyr man ut en bostadsrätt eller villa ser reglerna lite annorlunda ut. Då är det inte bruksvärdet som styr utan hyresvärden har rätt att ta betalt för kostnader och lägga på ränta. Dessutom kan utbetalningar inte ske retroaktivt utan det är bara den framtida hyran som går att påverka som hyresgäst.

– Det kan vara bra att kolla upp hyran, antingen genom att kolla med hyresvärdar verkar det något sånär rimligt det här jag ska betala. Sedan kan man också kolla med Hyresgästföreningen, vi ser gärna att man är medlem för då kan man även få hjälp i den här tvisten, säger Sundell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.