Hysterisk efterfrågan på hotellrum i Skellefteå – många gäster stannar flera månader

Uppdaterad
Publicerad

Hotellbristen i Skellefteå blir bara större och större. Priserna kan ofta ligga på över 2 000 kronor för en natt.

– Vi har 600 rum i stan, under veckorna är alla uthyrda. Många kunder som har ”long stay” stannar i flera månader, säger Johan Carlsten som är hotellchef i Skellefteå.

Northvolteffekten handlar det om – 100-tals specialister som jobbar mot Northvolt och andra företag behöver någonstans att bo.

På stadshotellet där Johan Carlsten är chef har man nyligen byggt om festvåningen till 25 nya hotellrum. En del av rummen saknar fönster.

– Även fönsterlösa rum går som smör, säger Johan Carlsten.

Dyrare än Umeå och Luleå

Stadshotellet kommer i år att slå alla rekord trots hotellpriserna. Skellefteå har nu samma priser som Kiruna med 1 750-2 200 kronor per natt.

I Umeå och Luleå får du betala drygt en tusenlapp för ett hotellrum en vardag. Hotellbranschen i Skellefteå mår bra och det finns underlag för fler hotell i Skellefteå. Idag tvingas en del kunder bo i Umeå eller Piteå om man snabbt behöver ett rum en natt.

– Tyvärr det är fullt, det svaret har jag fått ge många gånger, säger Johan Carlsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.