Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om morotsmejeriet med grönsaksvin och hästarna som lockat lokala turister i klippet. Foto: Marit A Israelsson/SVT

Lokal naturturism en växande trend – i Norsjö ökade antalet gästnätter trots pandemi

Publicerad

Besöksnäringen, särskilt i storstäderna, drabbades hårt av pandemin medan landsbygdskommuner klarade sig bättre. I lilla inlandskommunen Norsjö ökade till och med antalet gästnätter ifjol. Nu hoppas man att trenden med naturnära turism ska hålla i sig.

– Vi hoppas och tror definitivt att det finns en framtid för just den här formen av turistande, säger Annika Sandström, regionturismchef vid Region Västerbotten.

Branschen, forskare och myndigheter ser nya trender efter coronapandemin som man tror kommer att påverka länge framöver. Mer lokalt resande och naturturism är exempel på det.

– Det har ju varit den stora vinnaren under pandemin det kan man konstatera, och det ligger i linje med behovet av hållbarhetsmål också, att vi måste tänka på att minska det långväga resandet, säger Annika Sandström.

Oro i omvärlden och tuffare ekonomiska tider tror hon kan vara faktorer som nu gör att små kommuner även fortsatt får en annan chans locka turister.

– Vi hoppas och tror definitivt att det finns en framtid för just den här formen av turistande. Givetvis vet vi att det nu finns ett sug efter utlandsresor och evenemang där man samlas många människor men den här trenden har kommit för långt för att backa tillbaka, menar Annika Sandström.

Naturturism en växande trend

Det är svårt att statistikt ge en bra bild över hur det ser ut över landet eftersom det mått som används är ”antalet gästnätter”, som enligt regionturismchefen är ett trubbigt instrument. Men enligt till exempel Tillväxtverket är naturturism en av de största resetrenderna globalt.

Och till Norsjö kom såväl lokala som utländska turister under pandemin. Floriane Colonnier är projektledare inom ekonomiska föreningen Gold of Lapland, turismföretagare i Svansele och kommer själv från Frankrike.

– Det är svårt för mig när jag hör människor lokalt säga att det här inte finns något bra att erbjuda, här finns allt som människor vill ha och behöver idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.