Foto: SVT

Besked: Batterifabriken hamnar både i Skellefteå och Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Northvolt meddelade under torsdagen att en eventuell framtida batterifabrik kommer att etableras i både Skellefteå och Västerås.

Den stora fabriken vill bolaget placera i Skellefteå. Det betyder 2000-2500 jobb kan hamna i Skellefteå.

Northvolts ambition är att det första spadtaget ska tas under andra halvåret av 2018 och ha den första fjärdedelen av fabriken ska vara klar och i produktion år 2020. År 2023 ska den enligt företaget vara fullt utbyggd.

Batterifabriken Northvolt

Den så kallade demolinan byggs i Västerås där också utvecklingsavdelningen kommer att finnas. Det kommer att ge 300-400 jobb i Västerås.

Damberg (S): ”Den perfekta platsen”

På plats befinner sig också näringsminister Mikael Damberg (S).

– Batterier är nödvändiga för att klara transformeringen från fossilt till förnyelsebart. Det här är den perfekta platsen för den här typen av investeringar, säger näringsminister Mikael Damberg (S) som menar att hela Sverige står inför en stor industriomställning.

Ministern meddelar att regeringen har varit med från början och kommer att fortsätta vara med eftersom det är en viktig strategisk placering.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet