Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nova Winther är elhockeyspelare. I klippet hör du henne berätta om varför sporten är så viktig för henne och många andra. Foto: SVT / Björn OttossonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Idrottandet minskar bland unga under pandemin – parasporten extra hårt drabbad

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemins framfart har tvingat många idrottsverksamheter att delvis eller helt ta paus. Några som drabbats extra hårt är parasportarna där idrottandet minskat till mindre än hälften. Något som kan innebära problem i framtiden när det blir grönt ljus att börja sporta igen.

Idrottandet bland unga har minskat under coronapandemin. I Västerbotten har aktiviteten totalt sjunkit med ungefär 13 procent, men några som drabbats långt mer är parasportarna där deltagartillfällena* sjunkit med hela 53 procent. Det visar siffror från Riksidrottsförbundet, som SVT fått ta del av.

En förklaring är att många av parasportarna tillhör riskgrupper.

Kan få lagkompisar att sluta

Det stora bortfallet har nu skapat en oro att medlemmar inte ska hitta tillbaks till sporten när man åter kan börja dra igång verksamheten. Något som kan påverka både föreningarna och medlemmarna hårt.

Kjell Thelberg, ordförande Parasport Västerbotten:

– Det ena är ju krasst ekonomiskt. Våra bidrag från kommun och regionen bygger på medlemmar och hur mycket verksamhet vi kan redovisa. Men det viktigaste är ju, vad innebär det för dem som inte kommer tillbaks?

I klippet hör du Nova Winther, elhockeyspelare, berätta varför elhockeyn är så viktig för henne och många andra.

*Ett deltagartillfälle är varje gång en person deltar i en aktivitet. Om en idrottare har deltagit i en aktivitet två gånger på en vecka så är det två deltagartillfällen.

Det statliga lokala aktivitetsstödet (lok-stöd) är ett stöd till idrottsföreningar som delas ut av Riksidrottsförbundet. Stödet går till verksamheter för personer mellan 7-25 år.

Statistiken bygger på antalet s k ”deltagartillfällen”: det antal personer som deltagit vid en träning eller tävling som pågått i minst 30 minuter. Deltar 20 personer på en fotbollsträning räknas det alltså som 20 deltagartillfällen.

Resultaten ovan baseras på idrottsföreningarnas ansökningar för 2020. Siffrorna är preliminära och smärre justeringar kan komma att genomföras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer